TARİHİ YERLERİ

KATIR YOLU

Katır Yolu
Dünya Miras Listesi'ne adını yazdıran Safranbolu, Karabük ilçesinin en gelişmiş ve aynı zamanda tarihini gözler önüne seren ilçelerinden biridir. Safranbolu gezinizde keşfedeceğiniz çok nokta olacak. İncekaya Su Kemeri, Bulak Mağarası, Safranbolu Hıdırlık Tepesi, tarihi evleri…
Bir de trekking yapanlar için tarihi Katır Yolu ile bilinir Safranbolu. Safranbolu-Eflani arasındaki Katır Yolu toplamda 33 kilometredir. Özellikle sonbaharda tercih edebileceğiniz bu tarihi yol üzerindeki çeşmeler, taş kemer köprüler ve kanyonlar yolun tarihini gözler önüne serecek. Her adımınızda farklı bir doğal güzellik ve tarihi değer göreceğiniz Katır Yolu'nda her şeyi doya doya yaşayacaksınız.
Yolun en etkileyici geçiş noktası, Kirpe Kanyonu üzerindeki Malagöz Köprüsü'dür. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Safranbolu tatilinizde tüm olumsuz enerjinizi Katır Yolu'nun üzerine bırakarak atabilir ve her adımınızda kolaylıkla yenilenebilirsiniz.
İNCEKAYA SU KEMERİ
İncekaya Su Kemeri                 k
Karabük'ün güzelliklerinin küçük bir parçasını oluşturan İncekaya Su Kemeri, Sultan lll. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Su yönünden oldukça zengin olan Safranbolu, mimarisinde de, evlerin içerisine ve avlu kısmına yapılan havuzlar ve sebillerle de bu durumu yansıtmışlardır.
116 metre uzunluğunda olan İncekaya Su Kemeri, 6 yuvarlak kemerden oluşmuş görkemli bir yapıya sahiptir. Yapımında yontma ve moloz taşı kullanılan bu önemli yapıt görülmeye ve gezilmeye değer yerler arasında yer almaktadır. Safranbolu'ya gezi planı düzenlemeyi planlıyorsanız İncekaya Su Kemeri'ni muhakkak gezi rotanıza ekleyin. Tabi ki bu gezinizin ardından ünlü Bulak Mağarası'nı da ziyaret etmeyi unutmayın.




BULAK MAĞARASI
Bulak Mağarası                o
Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde bulunan Bulak Mağarası Türkiye'nin en önemli mağaralarından biridir. 65-200 milyon yıl öncesine dayanan tarihe sahip olmakla birlikte üç kattan oluşmaktadır. En alt katında her mevsim akış halinde olan bir dere bulunmaktadır ve burada çıkan sular Safranbolu'da içme suyu olarak tüketilmektedir. Orta katı ise 1200 metre uzunluğunda olmakla birlikte değişik renklerle oluşmuş damlataşı, sarkıt, dikit ve sütunlar göz doldurmaktadır. En görkemli katı orta kattır. Suyun açığa çıktığı kaynak giriş son katta bulunur.
En çok araştırma yapılan ve turizm açısından fazlasıyla gelişmiş olan Bulak Mağarası insan sağlığına zararlı hiçbir madde bulunmamıştır. Kesinlikle görülesi bir yer olan mağara, her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. Siz de farklı bir yolculuk yapmak isterseniz Bulak Mağarası ilginç görüntüsüyle size eşlik edecektir. Yıllardan beri oluşturduğu doğal güzellikleriyle hayranlığınızı kazanacak.
HADRİANAPOLİS ANTİK KENTİ
Hadrianapolis Antik Kenti
Karabük ilinin Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, yapılan araştırmalara göre Roma dönemi 4. yüzyılda kurulmuş bir yaşam alanıdır. İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olan antik kent, zengin kalıntıları günümüze taşımış önemli bir kenttir. Başka hiçbir antik kentte rastlanmayan özelliklerinin dışında, henüz gün ışığına çıkmamış daha çok kalıntı olduğu bilinmektedir.
Sütun başlıkları, surlar, kiliseler, kaya mezarları, gözyaşı şişeleri, mahsenler ve su sarnıçları bulunan Hadrianapolis Antik Kenti'nde tarih kitaplarında geçen para basımı için bir darphane kurulmuştur; fakat yeri bulunamamaktadır. İlgi çekici mozaikleriyle, sütunlarıyla ve freskleriyle hala göz doldurmaya devam eden Hadrianapolis Antik Kenti, tarihi gezi alanı için inanılmaz güzellikte bir bölgedir. Pek bilinmeyen bu antik kenti keşfedenlerden biri de siz olun.





YENİCE ORMANLARI
Yenice Ormanları
Türkiye'nin güzelliklerinden olan Yenice Ormanları, Karabük il sınırları içerisindedir. Her mevsim gidilebilecek bir yer olan Yenice Ormanları için belediye tarafından çalışmalar yapılmıştır. 5 kamplı, 15 yürüyüş ve 7 bisiklet rotası mevcuttur.
İçinde hayvan ve bitki türleri oldukça fazladır. Yürüyüşünüz sırasında ceylanların ve geyiklerin ayak izleriyle karşılaşabilirsiniz.
Özellikle sonbahar mevsiminde orman renk renk bir örtü çeker üzerine. Siz ormanın en tepesine çıkarak bu muhteşem manzaraya şahit olabilirsiniz. İçindeki şelalelerle ve güllerle daha bir zengin görünür. Orman büyüktür ama bu sizi korkutmasın. Ormanın içinde kaybolmanızı önleyecek yön levhaları bulunmaktadır. Kesinlikle görülmeye değer yerlerden olan Yenice Ormanları'nı gezi planınıza ekleyerek yeşillikler içinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.
ESKİPAZAR
Eskipazar
Karabük il sınırları içerisinde olan Eskipazar, antik çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim alanıdır. Karadeniz ikliminin eşsiz güzelliklerini hala korumaya devam eden Eskipazar, köklü geçmişiyle hala yaşam alanı olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Birçok alternatif sunan ilçe; doğa yürüyüşleri sunan parkurlarıyla ve kampçılık alanlarıyla spor aktiviteleri yapabileceğiniz bakir kalmış yerlerden biridir. Ayrıca Eskipazar, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne girerek koruma altına alınmıştır. Kazı çalışmaları sonucunda birçok kalıntıya rastlanmıştır ve burada Hadrianapolis Antik Kenti ortaya çıkmıştır. Özellikle Bizans döneminin etkileri olan antik kentin kilisesinin tabanında olan ve Anadolu'da sadece burada görülen cennetin dört kutsal nehrinin figürleri vardır; bu özelliği ile önemini daha da attırmıştır.
Aynı zamanda bu bölge Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu Anıtkabir, Eskipazar'da bulunan sarı traverten mermer ocağından giden mermerler ile yapılmıştır. Kültür ve tarih gezisi için seçilebilecek en özel yerlerden olan Eskipazar, Yenice Ormanları'nı da sınırında bulundurmaktadır. Pek bilinmeyen bu bölge aslında birçok tarihi kalıntıyı ve kültürel yapısını içinde saklamıştır. Eskipazar'ın gizemlerle dolu çevresini ve barındırdığı doğal güzellikleri yakından gördüğünüzde fazlasıyla heyecanlanacaksınız. Sizi şaşırtan birçok detayını keşfedenlerden biri siz olun ve bu gizemli yolculuğunuza ilk adımı atmak için hemen harekete geçin. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.



0 yorum: