Eski Çarşı






























Kent Tarihi Müzesi (Eski Hükümet Konaği)

Safranbolu’Da Kale Olarak Bilinmektedir. 1904 Yılında Kastamonu Valisi Enis Paşa Tarafından Yaptırılan, Iki Katlı Görkemli Bir Taş Yapıdır. 1976 Yılında Yanmıştır. Kültür Ve Turizm Bakanlığınca Restorasyonu Yaptırılan Bina “Kent Tarih Müzesi” Olarak Safranbolu Kaymakamlığımız Tarafından Hizmete Açılmıştır. 

Saat Kulesi

Kale Üzerinde Bulunan Saat Kulesi, Padişah Iii. Selim’In Safranbolu’Lu Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa Tarafından 1797 Yılında Yaptırılmıştır. Kare Planlıdır, Saat Zembereksizdir. Yapı Restore Edilmiş Olup, Cuma, Cumartesi, Pazar Günleri Geziye Açıktır. 

Cinci Hani Ve Hamami

Padişah I. İbrahim Zamanında Kazasker Olan Safranbolu’Lu Cinci Hoca Tarafından 1645 Yılında Yaptırılmıştır. Cinci Hanı, 2 Katlı 63 Odalı Olup, Otel, Restaurant,cafe ,bar Olarak Hizmete Açıktır. Cinci Hamamı(Yeni Hamam) Kadın Ve Erkeklere Ait Iki Bölümden Oluşur. Halen Çalışır Durumdadır.

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Sadrazam Olmadan Önce Bir Dönem Safranbolu’Da Ikamete Tabi Tutulmuş Sonrasında Bir Cami Yaptırmış Ve Cami 1661 Yılında Ibadete Açılmıştır. Cami Çarşı Bölgesinde Çeşme Mahallesindedir. Çarşı Içinden Büyük Kemerli Kapıdan Avlusuna Girilmektedir. Diğer Kapısı Da Arasta’Ya Açılmaktadır. Cami Tümüyle Xvii. Yüzyılın Özelliklerini Taşımaktadır. Avlusunda Şadırvan, Güneş Saati Ile Kütüphane Ve Muvakkithane Olarak Müştereken Yapılmış Bina Bulunmaktadır.

Güneş Saati

Avludaki Bu Saat Basit Tip Yatay Güneş Saatleri Sınıfına Girer. Sabah 06:40 Ile Akşam 17:20 Arasındaki Zamanı Metal Plakanın Gölgesine Göre Gösterir. 19.yy Ortalarında Yapıldığı Sanılmaktadır.

www.zafranbolu.org

0 yorum: