Safranbolu’nun Tarihi Boyutu



Safranbolu ve çevresinde tarih öncesi ve tarih devirlerinin aydınlatılması açısından önemli sayılabilecek 32 tümülüs ve 4 büyük höyük ılunmaktadır. Bunlardan 24 tümülüs Safranbolu ve Eflani arasında, i tümülüs Eskipazar’da, 3 tümülüste Ovacık’tadır. Höyüklerden 3 tanesi Eflani’de, 1 tanesi de Eskipazar ilçesi sınırları içerisindedir.
?98 tarihinde İngiliz Arkeolog Dr. Royer MATTH EWS başkanlığındaki bir ekip tarafından Ovacık ve Eskipazar yerleşimlerinde arkeolojik ızey araştırma sonuçlarına göre bu yörede en eski yerleşme, erken
bronz (Tunç) devrinde başlamaktadır.
nfranbolu-Eflani arasında yer alan 24 tümülüs ve 3 büyük höyükte ■keolijk anlamda henüz bir araştırma yapılmadığı için Safranbolu’da toplum yaşamının ne zaman başladığı bilinmemektedir.
ölge, Antik Devirde tarihçi Homeros’un llyada destanında Paplagonya larak geçmektedir. Yörede sırası ile Hititler, Frigler, dolaylı yoldan dyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, obanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlardır.


 
M.S. 395 yılında Roma imparatorluğunun ikiye ayrılması ile Safranbolu, Doğu Roma İmparatorluğunun (Bizans) egemenlik alanında kalmıştır. Yöreye Türklerin 10. y.y. dan önce gelerek yerleştiklerine ilişkin izler bulunmaktadır. Ancak bu yerleşimlerin ruplar halinde olduğu ve egemenlik iddiası taşımadığı sanılmaktadır.

0 yorum: