Safranbolu Evleri


sfrnbl00 safranbolu evleri
safranbolu evleri, 18. ve 19. yüzyıl osmanlı kent dokusunu günümüze kadar korumuş, UNESCO tarafından dünya kültür mirasi listesine alınmıştır. safranbolu merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık olarak 2000geleneksel türk evi bulunmakta, bunların 800 kadarı da yasal koruma altındadır.
sfrnbl03 safranbolu evleri
safranbolu‘ da evler birbirine yakın, sokaklar dardır. öyle ki, bazı sokaklarda yürürken yanınızdan araba geçeceği zaman zor durumda kalabilirsiniz.
sfrnbl04 safranbolu evleri
tüm evler kendilerine göre merkezde bulunan halka açık binalara (camiler, tarihi eserler vb) dönüktür. hiçbir evin manzarası diğer ev yüzünden kapanmaz.
sfrnbl02 safranbolu evleri
evlerin yakın plan cepheleri sağır cephe, uzak plan cepheleri ise açık ve birbirlerini izleyecek şekilde konumlandırılmıştır. osmanlı döneminde, safranbolu evleri, yumurta akından yapılırmış, bu da depreme karşı uzun süre dayanıklılığı sağlamış.
sfrnbl01 safranbolu evleri
safranbolu evlerinin boyutunu ve biçimini belirleyen unsurlar arasında çok nüfuslu büyük aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginlikler sıralanabilir. doğa-insan-ev; sokak-ev, sokak-çarşı ilişkileri son derece düzenli ve dengelidir. evlerin yapımında taş, kerpiç ahşap ve kiremit kullanilmistir. bahçeler sokaktan taş duvarlarla ayrılmıştır.
sfrnbl05 safranbolu evleri
evlerin dışarıya kapalı olmasındaki etkenler arasında din faktörü ve geleneklerin başlıca rol aldığı söylenebilir. bu yüzden ev içi ve bahçeler yüksek duvarlarla ayrılmıştır, pencereler kafeslidir. safranbolu evlerinde de afyon evlerinde olduğu gibi cepheye hareketlilik veren çıkmalar vardır, evlerin pencereleri dar ve uzun biçimde tasarlanmıştır.

0 yorum: