Evleriyle Meşhur Safranbolu_DSC0104 

Safranbolu da, birden fazla gittiğimiz yerlerden bir tanesi. 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiş.
_DSC0121 
_DSC0116
İsmini yörede yetişen safran bitkisinden almış. Bu narin çiçeği dağlarında görmeniz mümkün. Çiçeğin sadece ortasındaki sarı tohumunun alındığını düşündüğümüzde neden değerli olduğunu anlayabiliyorsunuz.
_DSC0276
Safranbolu’da mutlaka gidilmesi gereken bir köy, Yörük Köyü
Yörük Köyü özünden hiçbir şey kaybetmemiş. Kimi evler restore edilip müze haline getirilmiş, kimisi ise içinde yiyip içebileceğiniz bir konak haline. Yine de tüm doğallığıyla karşılıyor insanı.
Köyde en eski ev 450 senelik, en yeni ev ise 90 senelik.
 100_4778
DSC_0021 
Yörük köyünde el açması ekmekler ve böreklerle nefis kahvaltılar sunuluyor eski konaklarda. Şayet ekmek yapmaya meraklıysanız, siz kendiniz de yapıp hemen oracıkta pişirebiliyorsunuz. Sonra da sıcak sıcak afiyetle yiyorsunuz. Köyde  yemek yiyebileceğiniz iki konak var sadece.Konaklama içinse Safranbolu’ya dönmeniz gerekiyor.
100_4794 100_4795
Müze haline getirilen eski evleri mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Hiçbir şey bozulmamış.   Köyün aynı zamanda şimdi sanat galerisi olan bir de Genel Çamaşırhane ’si var. Her şeyi eskisi gibi bırakmışlar burada.
100_4797DSC_0030
Safranbolu’da Gezilecek Yerler
Safranbolu’ya genel bayram ve tatillerde gitmenizi kesinlikle önermem. Bir bayram bu hataya düştük ve merkezi yürünemeyecek kadar çok kalabalık olduğundan içini keyifle gezip detaylıca inceleyemedik.
Tarihi Cinci Hamamı, Güneş Saati, Cinci Hanı, Kaymakamlar Müze Evi, Demirciler- Bakırcılar- Yemeniciler Çarşıları, Saat Kulesi görülecek yerler arasında.

_DSC0127100_4827 
Meşhur Su Kemeri, İncekaya
1794 – 1798 tarihleri arasında yapıldığı biliniyor. Bu yıllarda kente büyük hizmetlerde bulunan paşanın en büyük hizmetlerinden birisi de kente su getirmesiymiş.
DSC_0090
Buradan artık su akmıyor olsa da, yürüyüş yolu olarak ve sevenlerin evlenme teklifinde bulundukları yer olarak işlevselliğini hala koruyor:)
Mencilis Mağarası
_DSC0048
Mencilis Mağarası, Safranbolu Merkezi’ne 8 km. kadar uzaklıkta kayalık derin bir vadinin içinde bulunuyor. Mağaranın ağzına bu vadinin bir duvarındaki yaklaşık 150 basamaklı bir merdivenden tırmanılarak ulaşılıyor.
_DSC0058 
Mağaranın uzunluğu 3-4 km. kadar. Bu mesafenin 400 metresi gezmeye uygun bir biçimde ışıklandırılmış ve yürüme parkuru yapılmış. Mağaranın içinde duvarlardan damlayan sulardan dolayı görkemli bir görünüşü var. Sıcaklık içeride oldukça düşük.
Safranbolu’ya gelince mutlaka yemelisiniz.
* Yörük Köy ’ünde gerçek köy kahvaltısı yapmalı ve ev baklavasının tadına bakmalısınız.
* Safranbolu lokumlarından bol bol yemelisiniz.
* Safranbolu’nun kendine has, susamsız simidinden tatmalısınız.
* Safranbolu-Kastamonu yolu üzerinde Çevrikköprü’deki tesislerden birinde kuyu kebabı yemelisiniz.(Kuyu kebabının hazırlanması için akşam saatlerini beklemeniz gerekiyor)

0 yorum: