Zafranbolu

   Safranbolu... Türkün değerini bilemediği bir madendir aslında.Ejdattan günümüze kalan yek pare bir tarihi manzara.Türkiyede'ki doğa ve tarihin buluştuğu bir adres.




   Dünya daki en değerli çiçek tozu olan Safran bitkisinden almıştır adını aslında.Daha önceleri çok farklı isimler kullanılsada Osmanlı ve cumhuriyetin ilk yıllarında Zafranbolu ardındanda Safranbolu ismini almıştır.Bizde Zafranbolu ismini kullanmayı tercih ettik.


  Yöresel Türk Mimari halk kültürünün Türkiyede ki en korunmuş ve engüzel örneğidir.Bu nedenledir ki unesco tarafından Dünya Mirası listesindedir.Tarihi ve doğal güzellikleri ile ve otoyollara yakınlığı dolayısıyla ulaşım rahatlığı açısından.Bir çok yerli ve yabancı Turistin gözbebeğidir.


  Eski çarşısı,Bulak Mağarası,Cam terası,Seyir Tepesi,Safranbolu Evleri,İnce kaya su kemeri,Eski kervansaray ve Ticaret yolları ile,Lokumları,Yöresel yemekleri,Kanyonları ve şelaleleri ile Batı Kara Denizin Göz bebeğidir Safranbolu.

 Safranbolu 3 kısımdan oluşur. Bunlar ;Eski çarşı,Bağlar ve Kıranköy.Eskiden Eski çarşı kışlık ve ticaret merkezi olarak kullanılırken Bağlarda Yazlık olarak kullanılmaktaymış.Kıranköy ise bugunkü şehir merkezi.

  Safranbolu Tüm bu güzellikleri ile geçmişten günümüze bir köprü olmayı başarmışken bizede nasıl şehirleşmemiz gerektiğini nasıl evlerimizin beton yığınından farklı olacağanı göstermektedir bu yüzden Zafranbolu değerlidir.Ve siz değerli misafirleri beklemektedir.

0 yorum: