Evleriyle Meşhur Safranbolu
Safranbolu da, birden fazla gittiğimiz yerlerden bir tanesi. 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiş.
İsmini yörede yetişen safran bitkisinden almış. Bu narin çiçeği dağlarında görmeniz mümkün. Çiçeğin sadece ortasındaki sarı tohumunun alındığını düşündüğümüzde neden değerli olduğunu anlayabiliyorsunuz.
Safranbolu’da mutlaka gidilmesi gereken bir köy, Yörük Köyü
Yörük Köyü özünden hiçbir şey kaybetmemiş. Kimi evler restore edilip müze haline getirilmiş, kimisi ise içinde yiyip içebileceğiniz bir konak haline. Yine de tüm doğallığıyla karşılıyor insanı.
Köyde en eski ev 450 senelik, en yeni ev ise 90 senelik.
Yörük köyünde el açması ekmekler ve böreklerle nefis kahvaltılar sunuluyor eski konaklarda. Şayet ekmek yapmaya meraklıysanız, siz kendiniz de yapıp hemen oracıkta pişirebiliyorsunuz. Sonra da sıcak sıcak afiyetle yiyorsunuz. Köyde yemek yiyebileceğiniz iki konak var sadece.Konaklama içinse Safranbolu’ya dönmeniz gerekiyor.
Müze haline getirilen eski evleri mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Hiçbir şey bozulmamış. Köyün aynı zamanda şimdi sanat galerisi olan bir de Genel Çamaşırhane ’si var. Her şeyi eskisi gibi bırakmışlar burada.
Safranbolu’da Gezilecek Yerler
Safranbolu’ya genel bayram ve tatillerde gitmenizi kesinlikle önermem. Bir bayram bu hataya düştük ve merkezi yürünemeyecek kadar çok kalabalık olduğundan içini keyifle gezip detaylıca inceleyemedik.
Tarihi Cinci Hamamı, Güneş Saati, Cinci Hanı, Kaymakamlar Müze Evi, Demirciler- Bakırcılar- Yemeniciler Çarşıları, Saat Kulesi görülecek yerler arasında.
Meşhur Su Kemeri, İncekaya
1794 – 1798 tarihleri arasında yapıldığı biliniyor. Bu yıllarda kente büyük hizmetlerde bulunan paşanın en büyük hizmetlerinden birisi de kente su getirmesiymiş.
Buradan artık su akmıyor olsa da, yürüyüş yolu olarak ve sevenlerin evlenme teklifinde bulundukları yer olarak işlevselliğini hala koruyor:)
Mencilis Mağarası
Mencilis Mağarası, Safranbolu Merkezi’ne 8 km. kadar uzaklıkta kayalık derin bir vadinin içinde bulunuyor. Mağaranın ağzına bu vadinin bir duvarındaki yaklaşık 150 basamaklı bir merdivenden tırmanılarak ulaşılıyor.
Mağaranın uzunluğu 3-4 km. kadar. Bu mesafenin 400 metresi gezmeye uygun bir biçimde ışıklandırılmış ve yürüme parkuru yapılmış. Mağaranın içinde duvarlardan damlayan sulardan dolayı görkemli bir görünüşü var. Sıcaklık içeride oldukça düşük.
Safranbolu’ya gelince mutlaka yemelisiniz.
* Yörük Köy ’ünde gerçek köy kahvaltısı yapmalı ve ev baklavasının tadına bakmalısınız.
* Safranbolu lokumlarından bol bol yemelisiniz.
* Safranbolu’nun kendine has, susamsız simidinden tatmalısınız.
* Safranbolu-Kastamonu yolu üzerinde Çevrikköprü’deki tesislerden birinde kuyu kebabı yemelisiniz.(Kuyu kebabının hazırlanması için akşam saatlerini beklemeniz gerekiyor)
0 yorum: